38 kilo eraf met GLI CooL

Van moe en ongezond, naar meer energie en gezond gewicht.
Op de fiets

Vanuit serieus overgewicht de stap naar een gezond leven maken kan een uitdaging zijn. Als patiënten deze uitdaging aan willen gaan kunnen ze via de huisartsenpraktijk meedoen aan het programma voor Gezonde Leefstijl Interventie (GLI CooL). Hierbij gaan ze samen met een leefstijlcoach op zoek naar hun eigen weg naar een gezonde leefstijl.

Een van de deelnemers wil dolgraag haar succesverhaal delen. Toch doet ze dit anoniem als ‘Monique’. De reden hiervoor is dat ze los van het verhaal, persoonlijk geen behoefte heeft aan extra aandacht. 

Monique, 48 jaar, 163 cm

“Ik ben in anderhalf jaar 38 kilo afgevallen zonder 1 dag honger gehad te hebben of het gevoel te hebben op dieet te zijn. Dat ging niet zomaar. Gezondheid is iets wat je doet. Het vraagt inzet en tijd. Deze tijd heb ik mezelf gegeven. Het gewicht zat er niet ineens aan, dus het koste ook tijd om het weer kwijt te raken. Wat je overkomt heb je niet in de hand, de keuzes die je maakt wel!

Mijn bewustwording begon toen ik bij de huisarts was voor mijn jaarlijkse bloeddrukcontrole. Toen de weegschaal daar 100 kilo aangaf, ging er een knop om. Ik wil graag 100 jaar worden en dat zal niet lukken met dit ongezonde gewicht.  

Eerst woog ik 65 kg, maar in 2014 heb ik een auto-ongeluk gehad, waarna een lang revalidatietraject volgde voor onder meer hersenletsel. Ik kon mijn werk niet meer doen, mijn hobby’s gingen niet meer en mijn gezins- en sociale leven stonden op een zeer laag pitje, wegens ernstige overprikkelingsklachten. Uit frustratie ben ik toen te veel en te vaak gaan eten, zonder te kijken wat ik at. Ook bewoog ik maar weinig, wat dat ging niet wegens letsel en energiegebrek.  

Fysiek ben ik inmiddels goed hersteld en met de overprikkeling heb ik leren dealen. Het is ‘of of’ en niet ‘en en’. Ik heb geleerd om de juiste activiteiten op te pakken zoals wandelen en thuis meedoen met Nederland in Beweging op TV (in plaats van in een drukke sportschool).  

Op het moment dat de weegschaal 100 kilo aangaf heb ik om hulp gevraagd bij de praktijkondersteuner bij mijn huisarts. Zij heeft goed naar mij geluisterd en kwam met het CooL programma van de GLI. Samen met de leefstijlcoach ben ik toen begonnen aan ‘de beste versie van mezelf’. De coach is een aangenaam persoon, die goed kan spiegelen, makkelijk in de omgang is, veel kennis heeft en haar kennis goed kan overbrengen. Dat helpt enorm bij zo’n proces.

Dingen als bewust eten (voeden in plaats van vullen) en het herhalen van ‘de lesstof’ (zoals wat suiker en bewerkte voeding doen in je lijf, ontspanning en bewegen, valkuilen, plannen, acties maken) hebben mij geholpen om die 38 kilo af te vallen. Dat ging stap voor stap. Water drinken deed ik bijvoorbeeld nooit, wel sapjes. Het opbouwen van water drinken is begonnen met iedere ochtend een slok. Hopeloos was het. Maar kleine stapjes maken nieuwe gewoontes en nu drink ik iedere ochtend ruim een halve liter voor het ontbijt. En de rest van de dag nog ruim een liter water zonder moeite. 

Ik eet en drink bewuster, ik voel mij gezonder, heb meer energie, zie er gezond uit en word blij van wandelen en krachttraining. Garantie om 100 te worden heeft niemand, maar een gezonde leefstijl vergroot die kans wel. Je moet je lijf op de juiste manier voeden; benzine in een dieselmotor gooien heeft ook niet de beste resultaten. Ondertussen heb ik kunnen stoppen met bloeddrukverlagers en ook mijn cholesterolwaarden zijn weer op een goed niveau, zodat ik ook hiervoor niet aan de medicatie hoef. 

Wat ik je graag wil meegeven: 
Je hoeft niet ziek te zijn om GEZONDER te worden, je bent het waard! 

Meer weten over het GLI-CooL leefstijlprogramma?

Klik dan hier

GLI CooL Flyer

Gerelateerde activiteiten

Leefstijl

Leefstijlgeneeskunde vormt het fundament voor preventie en behandeling van chronische aandoeningen. Wij zien leefstijlgeneeskunde als integraal onderdeel van de reguliere gezondheidszorg in Zeeland, zodat eenieder een weloverwogen keuze kan maken. Leefstijl waar mogelijk, medicatie waar nodig. Waarbij gezond leven, op ieders eigen wijze, vanzelfsprekend is. 

Fietsen in Zeeland